Τι είναι θεματικός φιλοτελισμός;

Στην αρχή όλοι αρχίσαμε μαζεύοντας γραμματόσημα από την οικογενειακή αλληλογραφία ή από αυτή των φίλων και γνωστών. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλύτερα να μαζεύουμε "Ελλάδα" ή και μερικές άλλες, συνήθως ευρωπαϊκές, χώρες. Αργότερα αγοράσαμε γραμματόσημα από το ταχυδρομείο, από τους εμπόρους...

Δεν θα αργήσει όμως η ημέρα που θα διαπιστώσουμε ότι είναι δύσκολο να γίνει μία πλήρης ή αρκετά πλήρης συλλογή γραμματοσήμων ενός κράτους. Τα κλασσικά γραμματόσημα, αλλά και αρκετά νεότερα, είναι πανάκριβα και δυσεύρετα, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά ανέφικτη μία πλήρης συλλογή τέτοιου είδους. Γι' αυτό το λόγο τα κλασέρ μας παρέμεναν με κενές, "μαύρες" τρύπες, εξαιτίας του υψηλού κόστους ή της σπανιότητας των γραμματοσήμων που έπρεπε να τις καλύψουν.

Κάποτε, κάποιοι φιλοτελιστές παρατήρησαν καλύτερα μερικά από τα γραμματόσημα της συλλογής τους. Ας πούμε ότι ήταν το εικονιζόμενο.
Θέματα που διακρίνονται:

Η θεά Δήμητρα, αρχαϊκός χιτώνας, τρίαινα, στάχυα
(τα κρατά η θεά στο χέρι), τρακτέρ, όργωμα, καλλιεργούμενη γη κλπ.

 

Διαπίστωσαν λοιπόν πόση λεπτομέρεια, πόση τέχνη, πόσα μηνύματα, πόσες πληροφορίες αναδύονταν από τις παραστάσεις τους! Αντιλήφθηκαν ότι το καθένα από αυτά θα μπορούσε να διηγηθεί μία ολόκληρη ιστορία ή, τουλάχιστον, ένα μέρος αυτής.

Αυτή η λεπτομερής παρατήρηση τους οδήγησε στο συμπέρασμα πως χρησιμοποιώντας επιλεγμένα γραμματόσημα θα μπορούσαν να συνθέσουν μία αφήγηση, ένα μύθο, ένα ΘΕΜΑ. Σκέφτηκαν δηλαδή πως αντί να συλλέγουν ένα κράτος, θα μπορούσαν να ασχοληθούν με μία θεματική συλλογή σχετική με πουλιά, ζώα, αυτοκίνητα, αθλητισμό, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, ιστορία, ιατρική και χιλιάδες άλλα, περισσότερο ή λιγότερο πρωτότυπα θέματα, που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με το επάγγελμά τους, την επιστήμη τους, το χόμπι τους!
Έτσι γεννήθηκε ο ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ.

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ είναι λοιπόν ο τρόπος συλλογής που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε ένα θέμα της αρεσκείας μας και να το αναπτύξουμε με γραμματόσημα και άλλο φιλοτελικό υλικό, ακολουθώντας τις διαδρομές της λογικής μας, της ευθυκρισίας μας, της συνθετικής μας ικανότητας, της προσωπικής μας αισθητικής. Μέσα από τη συνθετική προσπάθεια αναδεικνύονται οι προσωπικές μας δυνατότητες, η διάθεσή μας για έρευνα, για εμβάθυνση του θέματος που πραγματευόμαστε. ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ είναι ο κατεξοχήν  επιμορφωτικός φιλοτελισμός, διότι απαιτεί βαθιά και λεπτομερή μελέτη του θέματός μας, ώστε να καλύπτονται όλες οι παράμετροί του. Με αυτό τον τρόπο ο ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ συμβάλλει στην συνεχή επιμόρφωση του συλλέκτη/φιλοτελιστή και συντελεί στον αέναο εμπλουτισμό των γνώσεών του. 

Όταν βέβαια μία θεματική συλλογή εκτίθεται σε έκθεση συναγωνιστικού επιπέδου, είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες (γενικούς και ειδικούς), ίδιους για όλους, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση και η επί μέρους αξιολόγηση.

Η ανάπτυξη αυτών των θεματικών κανόνων είναι ένας από τους σκοπούς αυτής της ιστοσελίδας.