ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΥ & ΝΕΟΤΗΤΑΣ

 

Φιλοτελικές Εκθέσεις που ο Σύλλογός μας διοργάνωσε

 

 • "20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ". Έκθεση Γραμματοσήμων και ντοκουμέντων που στεγάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Χαλκηδόνας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Θεματικών Φιλοτελιστών Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας. Διάρκεια: 23 Ιουλίου 1994.

 • "ΚΗΦΙΣΣΕΙΑ '94", Πανελλήνια Έκθεση Θεματικού, Αερο-αστροφιλοτελισμού και Νεότητας. Διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς, από 5-9 Νοεμβρίου 1994, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ένωση Φιλοτελιστών Κηφισιάς – Ολυμπιακός Φιλοτελισμός και Σύλλογος Θεματικών Φιλοτελιστών Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου μας Ν. Καρδούλης κατά την

τελετή έναρξης της έκθεσης "ΚΗΦΙΣΣΕΙΑ '94"

 

 • 4η ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΝΕΩΝ "ΦΙΛΟ.Ν.ΠΕΜ", με τη συνεργασία της Πνευματικής Εστίας Μοσχάτου και του Συλλόγου Θεματικών Φιλοτελιστών Ελλάδος. Διάρκεια: 14-17 Δεκεμβρίου 1994.

 • "1η ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ", στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Διάρκεια: 10-17 Μαΐου 1995.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου μας Ν. Καρδούλης και ο Γ. Γραμματέας Γ. Καράτσαλης,

ξεναγούν το Δήμαρχο  Αγίας Παρασκευής στα εκθέματα της "1ης ΕΚΘΕΣΗΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ"

 •  "1η ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ, ΧΑΛΚΙΔΑ 1995". Πραγματοποιήθηκε από 26 Μαΐου έως 4 Ιουνίου 1995, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Συλλεκτών.  Η έκθεση έλαβε χώρα στο Νέο Δημαρχείο Χαλκίδας.

Οι πρόεδροι των δύο συνεργαζόμενων συλλόγων, Ν. Καρδούλης και Γ. Μορφόπουλος,

στα εγκαίνια της "1ης ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΗΣ  ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ

ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ, ΧΑΛΚΙΔΑ 1995"

 

 • "ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ". Έκθεση Θεματικού Γραμματοσήμου με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Θαλάσσιας Ένωσης. Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων από 89-16 Μαρτίου 1996.

Ανεπίσημο μικρό φύλλο (φεγιέ) για την έκθεση

"ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ"

 

 • "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ". Έκθεση Θεματικού Γραμματοσήμου που στεγάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παπάγου, με τη συνεργασία του Συλλόγου Θεματικών Φιλοτελιστών Ελλάδος. Διάρκεια: 26 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 1996.

Ανεπίσημο μικρό φύλλο της έκθεσης

"ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ"

 

 • "ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ‘97". Έκθεση Θεματικού Γραμματοσήμου και Παλαιών Καρτ Ποστάλ, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Συλλεκτών.  Η έκθεση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγίων Αναργύρων από 12-20 Απριλίου 1997.   

 

 • "ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ  - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ‘97". Έκθεση Θρησκευτικού Γραμματοσήμου, με τη συνεργασία του Συλλόγου Θεματικών Φιλοτελιστών Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίων Αναργύρων. Έλαβε χώρα από 13-21 Δεκεμβρίου 1997, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγίων Αναργύρων.

Αναμνηστική έκδοση του Συλλόγου μας για την έκθεση

"ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ  - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ‘97".

 • "ΚΗΦΙΣΣΕΙΑ'98". Πανελλήνια Έκθεση Γραμματοσήμου. Διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς, από 3 έως 8 Απριλίου 1998, σε συνεργασία με το τους Συλλόγους Ένωση Φιλοτελιστών Κηφισιάς και της Ένωσης Ελλήνων Συλλεκτών Καρτών Μάξιμουμ.

 

Giving a souvenir diploma to the Major of Agioi Anargyroi Municipality
during the exhibition
"AGIOI ANARGYROI  - CHRISTMAS ‘97".

 • "ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ‘98".  Πανελλήνια Έκθεση Γραμματοσήμου Νεότητας. Πραγματοποιήθηκε από 9-16 Σεπτεμβρίου 1998 και στεγάστηκε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αγίων Αναργύρων.

Αναμνηστικό φεγιέ της έκθεσης

"ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ‘98"

 

 • "ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ".  Φιλοτελική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα, με τη συνεργασία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών από 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 1998.

 • "ΦΙΛΟΘΕΗ ‘99". Έκθεση Θεματικού Γραμματοσήμου και Παλαιών Καρτ Ποστάλ, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Συλλεκτών.  Η έκθεση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φιλοθέης από 14 έως 18 Μαΐου 1999. 

 • "Π. Ε. Ν. 2000". Έκθεση Θεματικού Γραμματοσήμου και  Ενθυμημάτων. Πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα, με τη συνεργασία του Πρότυπου Νηπιοτροφείου Καλλιθέας, από 26 έως 29 Νοεμβρίου 2000.

 • "2η ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ, ΧΑΛΚΙΔΑ 2002" . Πραγματοποιήθηκε από 3 έως 7 Απριλίου 2002, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Συλλεκτών και του Δήμου Χαλκιδαίων.  Η έκθεση στεγάστηκε στο Νέο Δημαρχείο Χαλκίδας.

 • "3η ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ, ΧΑΛΚΙΔΑ 2003", με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Συλλεκτών και της Φιλοτελικής Ένωσης Χαλκίδας.  Η έκθεση έλαβε χώρα στο Νέο Δημαρχείο Χαλκίδας από 17-21 Μαΐου 2003.

 • "4η ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ, ΧΑΛΚΙΔΑ 2005", με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Συλλεκτών και της Φιλοτελικής Ένωσης Χαλκίδας.  Η έκθεση έλαβε χώρα στο Νέο Δημαρχείο Χαλκίδας από 22-27 Μαρτίου 2005.

 

Από τη "ΧΑΛΚΙΔΑ 2007". Οι πρόεδροι των συνεργαζόμενων συλλόγων
Π. Λεούσης, Αλ. Αίσωπος και Γ. Μορφόπουλος με την Αντιδήμαρχο Χαλκίδας

 

 •  "5η ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ, ΧΑΛΚΙΔΑ 2007". Πραγματοποιήθηκε από 17-21 Μαρτίου 2007, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Συλλεκτών και της Φιλοτελικής Ένωσης Χαλκίδας.  Η έκθεση έλαβε χώρα στο Νέο Δημαρχείο Χαλκίδας.

" ΧΑΛΚΙΔΑ 2007". Γ. Μορφόπουλος, Μαρία Ανεστίου (μέλος), Αλ. Αίσωπος,

ο νέος Πρόεδρος της Φ. Ε. Χαλκίδας τέως Υπουργός Ορέστης Παπαστρατής,
ο Δ/τής του Ταχυδρομείου Χαλκίδας και ο Π. Λεούσης.

 

.

 "6η ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ, ΧΑΛΚΙΔΑ 2008". Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16-20 Οκτωβρίου 2008, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Συλλεκτών και της Φιλοτελικής Ένωσης Χαλκίδας. Η έκθεση έλαβε χώρα στο Νέο Δημαρχείο Χαλκίδας.  

 

Το αναμνηστικό δώρο που επιδόθηκε σε όλους του εκθέτες

 

 

"ΧΑΛΚΙΔΑ 2008", εγκαίνια. Από αριστερά: - κ.κ.  Β. Σχοινάς, Δ/τής
Φιλοτελισμού ΕΛΤΑ, Oρ. Παπαστρατής, Πρόεδρος Φ.Ε. Χαλκίδας, ο πρώην
και ο νυν Δ/τές του Ταχυδρομικού Γραφείου Χαλκίδας Κ. Ραυτόπουλος και
Α. Τρίκας, Μ. Κωνσταντίνης, Σύμβουλος Φιλοτελισμού ΕΛΤΑ, και Π. Λεούσης

 

 

"ΧΑΛΚΙΔΑ 2008":  Ο Δήμαρχος Χαλκιδαίων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης
κόβει την κορδέλα των εγκαινίων

 

 

"ΧΑΛΚΙΔΑ 2008":  Εκθέτες, μέλη του συλλόγου μας από την Αθήνα που
παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης, μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης.
Από αριστερά: κ.κ. Γιώργος Σπάρης, Άννα Σπάρη- Πατέρα, Μαρία Ανεστίου,
 
Π. Λεούσης, Βασίλης Αποστολόπουλος, Αφροδίτη και Ιωακείμ Χαλβατζιδόπουλος.

 

ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Σ.Θ.Φ.& Ν.

 

Εκτός από εκθέσεις, ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΤΗΤΑΣ διοργάνωσε ή συνδιοργάνωσε αρκετές εκδηλώσεις, όπως ομιλίες θεματικού περιεχομένου, γιορτές κοπής της βασιλόπιτας κλπ.

Μία από τις περισσότερο επιτυχείς τέτοιες συνδιοργανώσεις ήταν και αυτή της Κοπής της Βασιλόπιτας του 2006. Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου,  στο Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο της Αθήνας, με την παρουσία της ηγεσίας της Διεύθυνσης Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ,  πρόεδρων και  αντιπροσώπων Φιλοτελικών Εταιρειών, φιλοτελιστών και φίλων των τριών Συλλόγων. Η γιορτή ήταν μία συνεργασία του Συλλόγου μας, των Φιλοτελιστών των Αθηνών και του Πανελληνίου Συλλόγου Φιλοτελιστών Υπαλλήλων ΕΛΤΑ. Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

- Χαιρετισμός των προέδρων των τριών συνεργαζόμενων συλλόγων, Θ. Γαλάνη, Β. Σεκόπουλου και Π. Λεούση.

- Ομιλία του Προέδρου της ΕΦΟ Μ. Τσιρώνη με θέμα Η έκδοση γραμματοσήμων για τους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών του 1906, με ταυτόχρονη προβολή σχετικού φιλοτελικού υλικού.

- Προβολή ταινίας μικρού μήκους διάρκειας 16 λεπτών του Θ. Γαλάνη με τίτλο Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα από τα γραμματόσημα.

- Ομιλία-εισήγηση του Π. Λεούση για το ιστορικό των μουσικών έργων που έχουν γραφτεί κατά καιρούς σε όλο τον κόσμο για το γραμματόσημο, το φιλοτελισμό, τα ταχυδρομεία και τους ταχυδρόμους, με παράλληλη προβολή φιλοτελικού υλικού.

- Α' δημόσια εκτέλεση του τραγουδιού του Π. Λεούση Ύμνος στο Γραμματόσημο, σε στίχους και μουσική δική του. Η ερμηνεία του τραγουδιού πραγματοποιήθηκε από τη μικτή Χορωδίας του Αγ. Βασιλείου Πειραιώς, υπό τη διεύθυνση του Πρόδρομου Δασιγένη, με τη συνοδεία του συνθέτη σε μικρό ηλεκτρικό πιάνο, ενώ στους ακροατές είχε ήδη διανεμηθεί δίπτυχο που περιλάμβανε την παρτιτούρα και τους στίχους του τραγουδιού.

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Αντώνης Βιρβίλης.

Η γιορτή έκλεισε με μικρή δεξίωση.

 

 

 

Οι πρόεδροι των τριών φιλοτελικών Συλλόγων που συνεργάστηκαν στη διοργάνωση της γιορτής

κοπής της βασιλόπιτας: Π. Λεούσης, Θ. Γαλάνης και Β. Σεκόπουλος

 

 

Από τη Α' εκτέλεση του "Ύμνου στο γραμματόσημο".  Διακρίνεται μέρος της

χορωδίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς υπό την διεύθυνση του Πρόδρομου Δασιγένη,
με τον συνθέτη να συνοδεύει σε μικρό ηλεκτρικό πιάνο.

 

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ

Couplet 1. Ύμνο για σένα θα τραγουδήσω, μικρό χαρτάκι χρωματιστό
               τις αρετές για να τιμήσω και για τα τόσα που σου χρωστώ.
Μικρό χαρτάκι, χάρη σε σένα γνώρισα φίλους, βρήκα χαρές,
γύρισα τόπους, κέρδισα επαίνους, ώρες εξαίσιες, μοναδικές.
 
Refrain. Μ’ έμαθες στην έρευνα, στην τάξη, μ’ έκανες πιο πλούσιο, πιο σοφό.
Πάντοτε μη βρέξει και μη στάξει σ’ είχα, με τσιμπίδι και φακό!
Μήνυμα αγάπης κι’ αδελφοσύνης στον κόσμο στέλνεις, ενωτικό,
πρέσβη της γνώσης και της ειρήνης, μικρό χαρτάκι, σ’ ευχαριστώ
 
Couplet 2.  Μικρό χαρτάκι αγαπημένο, με συντροφεύεις από παιδί.
Στις αρετές σου κεντώ και υφαίνω γνώση για τέχνη κι αισθητική.
Με ταξιδεύεις σ’ άγνωστους κόσμους μόρφωσης, γνώσης, πολιτισμού.
Κοντά σου βρίσκω καινούργιους δρόμους, στιγμές γαλήνης και στοχασμού…
This text will be replaced by the flash music player.

Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά των μελών μας στην επιτυχία των ελληνικών εκθέσεων, συναγωνιστικών ή μη. Στην Πανελλήνια Έκθεση "ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2005", για παράδειγμα, η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ενώ πολλά μέλη μας παραβρέθηκαν προσωπικά, για μία ή περισσότερες ημέρες.

 

Τέσσερες από τους γνωστότερους Έλληνες θεματικούς συλλέκτες, μέλη του
Συλλόγου μας.  Από αριστερά: Θ. Απέργης (μέλος του ΔΣ), Ι. Χαλβατζιδόπουλος
(εξελεγκτική επιτροπή), Π. Καγκελάρης (Αντιπρόεδρος) και Π. Λεούσης

 

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ 2009

 

Τα αδελφά σωματεία των “Φιλοτελιστών των Αθηνών” και του Πανελληνίου Συλλόγου Θεματικού Φιλοτελισμού και Νεότητας έχουν μακρά ιστορία συνεργασιών. Έχουν πολλές φορές στο παρελθόν συνδιοργανώσει εκθέσεις, ομιλίες και άλλες φιλοτελικές εκδηλώσεις, και έχουν συνεορτάσει την παραδοσιακή γιορτή της βασιλόπιτας. Η αγαθή σχέση των δύο συλλόγων επιτείνεται τόσο από τη στενή φιλία μεταξύ των δύο προέδρων, Β. Σεκόπουλου και Π. Λεούση, όσο και από την μακρόχρονη παρουσία του δεύτερου στη Γ. Γραμματεία των Φιλοτελιστών των Αθηνών.

Η εφετινή κοινή γιορτή της κοπής της βασιλόπιτας ήταν –κατά γενική ομολογία- μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση. Ο ζεστός και φιλόξενος χώρος του Ταχυδρομικού και Φιλοτελικού Μουσείου, κατάλληλα προετοιμασμένος με τη φροντίδα της διευθύντριας του Μουσείου, της ακούραστης κ. Α. Κουκολίνη και των συνεργατών της, υποδέχτηκε προέδρους και μέλη Δ.Σ. αθηναϊκών σωματείων, και ένα πλήθος μελών και φίλων των δύο συλλόγων. Παρόντες, ως εκπρόσωποι των ΕΛ.ΤΑ., οι κ.κ. Βασίλειος Σχοινάς, Διευθυντης Φιλοτελισμού, και Μωυσής Κωνσταντίνης, Σύμβουλος Φιλοτελισμού. Παρών και ο Πρόεδρος της ΕΦΟ κ. Α. Βιρβίλης.

Η εκδήλωση, μετά τους χαιρετισμούς και τα καλωσορίσματα, συνέχισε με ομιλία του προέδρου του Συλλόγου μας Π. Λεούση με θέμα Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΥ, που συνοδεύτηκε και τεκμηριώθηκε με προβολή φιλοτελικού υλικού. Τα βασικά σημεία της ομιλίας ήταν τα ακόλουθα:

• Γένεση γραμματοσήμου και φιλοτελισμού (εισαγωγή)

• Γένεση του θεματικού φιλοτελισμού

• Δημιουργία εικονικής συλλογής μέσα από την θεματική παρατήρηση των γραμματοσήμων, με θέμα: Το σιτάρι, από το όργωμα στον καρπό (όπως παρουσιάστηκε υπό μορφήν άρθρου στο προηγούμενο τεύχος Νο 36 του Θ.Φ.).

• Οι πρωτεργάτες του θεματικού φιλοτελισμού

• Τα διεθνή θεματικά κινήματα

• Ο θεματικός φιλοτελισμός στην Ελλάδα

• Υλικό που χρησιμοποιεί ο θεματικός φιλοτελισμός

• Παρουσίαση επιλεγμένων σελίδων καταξιωμένων θεματικών συλλογών μελών του συλλόγου μας και πολυβραβευμένων ξένων.

Ο εκλαϊκευμένος και απόλυτα κατανοητός τρόπος που παρουσιάστηκε το θέμα φάνηκε πως ικανοποίησε το ακροατήριο, φιλοτελικό και μη.

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας και μικρό γεύμα.

Στα απρόοπτα της βραδιάς, η απροσδόκητα μεγάλη προσέλευση του κοινού, που είχε σαν αποτέλεσμα τόσο το κρασί όσο και τα εδέσματα –κυρίως το πρώτο- να μη επαρκέσουν.
 

 

 

Οι πρόεδροι των συνδιοργανωτών συλλόγων
Π. Λεούσης και Β. Σεκόπουλος κόβουν την παραδοσιακή βασιλόπιτα

 

Μερική άποψη των φιλοτελιστών και φίλων των δύο συλλόγων
που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση

 

Ο ομιλητής της βραδιάς επί το έργον

 

 

 

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 2010

 

 Την Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010, ο Σύλλογός μας συνεόρτασε την παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας μαζί με τους «Φιλοτελιστές των Αθηνών». Είναι η πολλοστή φορά που οι δύο Σύλλογοι συνεργάζονται ή συνεορτάζουν.  Αυτό οφείλεται τόσο στις  άριστες μεταξύ τους  σχέσεις που ανέκαθεν υπήρχαν, όσο και στη μακρόχρονη φιλία των σημερινών προέδρων τους.

Ωστόσο, για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Θεματικού Φιλοτελισμού και Νεότητας κυρίαρχο σημείο της γιορτής ήταν τα δεκάχρονα του περιοδικού μας, του Θεματικού Φιλοτελιστή. 

Το πρόγραμμα της γιορτής περιλάμβανε σύντομους  χαιρετισμούς των δύο προέδρων,  Βασίλη Σεκόπουλου και Παντελή Λεούση, καθώς  και του προέδρου της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας Αντώνη Βιρβίλη.   Ακολούθησε απαγγελία των στίχων και ηχογραφημένη εκτέλεση της μουσικής του Ύμνου στο γραμματόσημο του Π. Λεούση.

Κύριο θέμα της βραδιάς ήταν η ομιλία του τελευταίου με θέμα Το ταγκό και η ιστορία του μέσα απ’ τα γραμματόσημα, με παράλληλη ψηφιακή προβολή σχετικού φιλοτελικού υλικού. Η ομιλία διανθίστηκε επίσης με αποσπάσματα από ιστορικές ταινίες σε μορφή  βίντεο και με ηχογραφημένα μουσικά παραδείγματα από ιστορικές εκτελέσεις ταγκό.

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας από τους δύο φίλους προέδρους και η γιορτή κατέληξε σε μικρό γεύμα που παρατέθηκε στους προσκεκλημένους. 

Σε κάποιο σημείο της βραδιάς μοιράστηκε σε όλους τους φίλους προσκεκλημένους ειδική εορταστική έκτακτη έκδοση του Θεματικού Φιλοτελιστή. Η έκδοση αυτή  αρχίζει με χαιρετισμούς και εντυπώσεις για τον Θεματικό Φιλοτελιστή από ξένες θεματικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους. Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό της μικρής «Οδύσσειας» που πέρασε το περιοδικό μας μέχρι να φτάσει στη σημερινή του μορφή, μία επίσης σύντομη παρουσίαση της ιστοσελίδας μας και ένα πλούσιο σε εικονογραφημένα παραδείγματα άρθρο με τίτλο «Τι είναι Θεματικός Φιλοτελισμός;»

Κύριο θέμα της έκτακτης αυτής έκδοσης είναι άρθρο του Π. Λεούση με τίτλο Το Ταγκό και η ιστορία του μέσα από το γραμματόσημα, το ίδιο που δόθηκε σε μορφή ομιλίας στη διάρκεια της γιορτής. Στην εορταστική έκδοση, το άρθρο ακολουθείται από την παρουσίαση μιας βραβευμένης θεματικής συλλογής ξένου συλλέκτη με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο και τίτλο: ΤΟ ΤΑΓΚΟ. Επιλέχτηκε για να χρησιμεύσει σαν παράδειγμα του πώς ένα θεματικό κείμενο μπορεί να μετατραπεί σε θεματική συλλογή.

Τέλος, η ύλη της έκτακτης εορταστική έκδοσης κλείνει με τα περιεχόμενα των μέχρι σήμερα 40 τευχών του Θεματικού Φιλοτελιστή.

Η πρωτοτυπία της παρουσίασης, το ενδιαφέρον του θέματος της ομιλίας και η όλη ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της γιορτής, ικανοποίησαν -κατά γενική ομολογία- το πολυπληθές κοινό που κυριολεκτικά γέμισε την αίθουσα τελετών του Ταχυδρομικού και Φιλοτελικού Μουσείου της Αθήνας. Η απροσδόκητα μεγάλη αυτή προσέλευση του κοινού είχε σαν αποτέλεσμα να μην επαρκέσει ο αριθμός των εορταστικών τευχών που είχαν προσκομιστεί.  Όλοι όμως τα έλαβαν τελικά, είτε μέσω της ταχυδρομικής οδού, είτε με προσωπική επίδοση.

 Η παραδοσιακή βασιλόπιτα τεμαχίζεται από τους δύο προέδρους, ενώπιον των Α. Βιρβίλη (Προέδρου της ΕΦΟ), Ι. Χαλβατζιδόπουλου (Μέλους του ΔΣ της ΕΦΟ) και Β. Πετρόχειλου (Ταμία της ΕΦΟ).

 

Από την ομιλία του Π. Λεούση με θέμα "Το ταγκό και η ιστορία του μέσα από τα γραμματόσημα"

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 2011

Την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2011, το Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο της Αθήνας γέμισε και πάλι από τα χαρούμενα πρόσωπα των μελών και φίλων του Πανελληνίου Συλλόγου Θεματικού Φιλοτελισμού και των ”Φιλοτελιστών των Αθηνών”. Για μία ακόμη χρονιά οι δύο αδελφοί σύλλογοι συνεόρτασαν την παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας, πρακτική που εφαρμόζουν από ετών.

Το πρόγραμμα της γιορτής άρχισε με σύντομους χαιρετισμούς των προέδρων των δύο συλλόγων, Παντελή Λεούση και Βασίλη Σεκόπουλου.

Ακολούθησε ομιλία του Π. Λεούση με θέμα Οι Έλληνες και η Μουσική μέσα από τα γραμματόσημα, με παράλληλη ψηφιακή προβολή σχετικού φιλοτελικού υλικού καθώς και με ηχητικά και οπτικά παραδείγματα σε μορφή βίντεο.

Μετά το πέρας της ομιλίας οι δύο φίλοι πρόεδροι έκοψαν την βασιλόπιτα και η γιορτή κατέληξε σε μικρό γεύμα που παρατέθηκε στους προσκεκλημένους.

Το ενδιαφέρον του θέματος της ομιλίας, η πρωτοτυπία της παρουσίασης και η όλη ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της γιορτής, ικανοποίησαν -κατά γενική ομολογία- το πολυπληθές κοινό, που χειροκρότησε με θέρμη τους συντελεστές.

Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο τέως Υπουργός Αριστείδης Τσιμπλάκος, ο Διευθυντής Φιλοτελισμού Άγγελος Στούμπης, ο Πρόεδρος της ΕΦΟ Αντώνης Βιρβίλης, ο Ναύαρχος ε.α. Απόστολος Βασιλειάδης, ο τέως Δ/τής Φιλοτελισμού Βασίλειος Σχοινάς, πρόεδροι συλλόγων, πολλοί φιλοτελιστές και φίλοι.

 

 

Από την ομιλία του Π. Λεούση με θέμα "Οι Έλληνες και η μουσική μέσα από τα γραμματόσημα".

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 2012

Για άλλη μία χρονιά ο σύλλογός μας, σε συνεργασία με τον αδελφό σύλλογο των ”Φιλοτελιστών των Αθηνών”, οργάνωσε την καθιερωμένη γιορτή της κοπής της βασιλόπιτας στο Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο της Αθήνας.
Η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου ήταν και πάλι κατάμεστη από μέλη και φίλους των δύο συλλόγων. Το πρόγραμμα της γιορτής άρχισε με σύντομους χαιρετισμούς των δύο προέδρων, Βασίλη Σεκόπουλου και Παντελή Λεούση.Ακολούθησε θεματική/φιλοτελική ομιλία του Π. Λεούση με θέμα Εθνικοί Ύμνοι και Πατριωτικά Τραγούδια, μέσα από τα γραμματόσημα. Η ομιλία υποστηρίχτηκε από παράλληλη ψηφιακή προβολή σχετικού φιλοτελικού υλικού, καθώς και με ηχητικά και οπτικά παραδείγματα από εκτελέσεις εθνικών ύμνων και πατριωτικών τραγουδιών σε μορφή βίντεο.
Η όλη γιορτή έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας από τους δύο φίλους προέδρους και με μικρό γεύμα που παρατέθηκε στους προσκεκλημένους.
Το ενδιαφέρον του θέματος της ομιλίας, η πρωτοτυπία της παρουσίασης και η όλη ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της γιορτής, ικανοποίησαν -κατά γενική ομολογία- το πολυπληθές κοινό, που χειροκρότησε με θέρμη τους συντελεστές.
Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο τέως Υπουργός Αριστείδης Τσιμπλάκος, ο Σύμβουλος Φιλοτελισμού ΕΛΤΑ Μωυσής Κωνσταντίνης, ο Πρόεδρος της ΕΦΟ Αντώνης Βιρβίλης, ο Ναύαρχος ε.α. Απόστολος Βασιλειάδης, πρόεδροι συλλόγων, πολλοί φιλοτελιστές και φίλοι.

Συνεννοήσεις των δύο Προέδρων πριν αρχίσει η ομιλία "Εθνικοί Ύμνοι και Πατριωτικά Τραγούδια".

Ο Πρόεδρος της ΕΦΟ Α. Βιρβίλης προλογίζει την εκδήλωση.

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 2013

O Σύλλογός μας και οι "Φιλοτελιστές των Αθηνών" συνεόρτασαν και to 2013 στην αίθουσα συνεδρίων του Ταχυδρομικού και Φιλοτελικού Μουσείου της Αθήνας τη γιορτή της κοπής της βασιλόπιτας. Ήταν η πρώτη φορά που η όμορφη αυτή αίθουσα αποδείχτηκε ανεπαρκής από πλευράς χωρητικότητας για να φιλοξενήσει το πλήθος των φιλοτελιστών και φίλων των δύο αδελφών συλλόγων. Ήταν τόση η συμμετοχή, ώστε –ίσως για πρώτη φορά- υπήρξαν πολλοί που παρακολούθησαν τη γιορτή από θέσεις χωρίς ορατότητα στα τεκταινόμενα, αλλά και αρκετοί όρθιοι. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην αίθουσα είχαν προσφάτως προστεθεί αρκετά νέα καθίσματα.
Η εορταστική βραδιά περιλάμβανε ομιλία του Παντελή Λεούση με θέμα Ο θαυμαστός κόσμος της οπερέτας μέσα από τα γραμματόσημα, η οποία διανθίστηκε με μουσικά οπτικά και ακουστικά παραδείγματα. Ήταν μία ομιλία που, κατά γενική ομολογία, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, παρά τα 75 περίπου λεπτά της διάρκειάς της.
Τα δύο "φλουριά" της βασιλόπιτας έπεσαν στην Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία (πίτα επισήμων και συλλόγων) και στην Ορσαλία Θεοδώρου, θυγατέρα του γνωστού θεματικού Ι. Χαλβατζιδόπουλου (πίτα μελών και φίλων).
Τα θερμά και ενθουσιώδη συγχαρητήρια που έλαβαν με το τέλος της γιορτής οι δύο πρόεδροι από το σύνολo των παρευρισκομένων, φανερώνουν το μέγεθος της επιτυχίας της. Η βραδιά έκλεισε με μικρό γεύμα.

Ο Πρόεδρος της ΦΕΑ Κ. Σφήκας παίρνει το κομμάτι της πίτας ανταλλάσσοντας ευχές,
υπό τα βλέμματα των Β. Σεκόπουλου και Β. Περτρόχειλου.

Από την ομιλία του Π. Λεούση με θέμα "Ο θαυμαστός κοσμος της Οπερέτας μέσα από τα γραμματόσημα"


Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 2014

Για άλλη μία χρονιά τα συνεργαζόμενα αδελφά σωματεία "Φιλοτελιστές των Αθηνών" και Πανελλήνιος Σύλλογος Θεματικού Φιλοτελισμού και Νεότητας συνεόρτασαν την παραδοσιακή γιορτή της κοπής της βασιλόπιτας. Σε μία εορταστική ατμόσφαιρα και ενώπιων πλήθους κόσμου που κατέκλυσε κυριολεκτικά τη γνωστή φιλόξενη αίθουσα του Ταχυδρομικού και Φιλοτελικού Μουσείου της Αθήνας, συνεχίστηκε η όμορφη παράδοση που άρχισε πριν πολλά χρόνια και που θα συνεχιστεί, όσο το επιτρέπουν "αι βουλαί του Κυρίου"!
Η γιορτή διανθίστηκε και εφέτος με ομιλία του προέδρου Παντελή Λεούση με θέμα Ιστορία της Ιταλικής Όπερας μέσα από τα γραμματόσημα. Όπως κάθε χρόνο, οι θεματικές ομιλίες του Π. Λεούση διανθίζονται συνήθως με ψηφιακή προβολή φιλοτελικού υλικού σε οθόνη και με οπτικά και ηχητικά παραδείγματα, καθιστώντας τις περισσότερο ευχάριστες για το κοινό.
Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους ο τέως Υπουργός Αριστείδης Τσιμπλάκος, η κ. Μεϊμαράκη, αδελφή του Προέδρου της Βουλής, ο Ειδικός Σύμβουλος ΕΛΤΑ Μωυσής Κωνσταντίνης, ο Διευθυντής Φιλοτελισμού Άγγελος Στούμπης, ο τέως Πρόεδρος της ΕΦΟ Αντώνης Βιρβίλης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας, της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών, της Φιλοτελικής Εταιρείας Πειραιώς και της Ένωσης Ελλήνων Συλλεκτών Καρτών Μάξιμουμ.
Η επιτυχία της εκδήλωσης, που ολοκληρώθηκε με την προσφορά μικρού δείπνου, επιβεβαιώθηκε από τα χαρούμενα πρόσωπα των προσκεκλημένων μετά το τέλος της, και τα πολλά συγχαρητήρια που δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των δύο διοργανωτών συλλόγων.

Ο Πρόεδρος των "Φιλοτελιστών των Αθηνών" Β. Σεκόπουλος εν μέσω των
Π. Καγκελάρη και Β. Πετρόχειλου, Αντιπροέδρου και Ταμία του Συλλόγου μας
αντίστοιχα, κατά τη διαδικασία κοπής της βασιλόπιτας

 

Από την ομιλία του Π. Λεούση με θέμα "Ιστορία της Ιταλικής Όπερας μέσα από τα γραμματόσημα".

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 2015

Η πίτα του 2015 δεν ήταν γραφτό να κοπεί στο Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο. Καθώς η μεταβίβασή του από τον ΕΛΤΑ στο Υπουργείο Συγκοινωνιών δεν έχει ολοκληρωθεί, θεωρήθηκε ότι δεν είναι κανείς αρμόδιος να μας την παραχωρήσει. Εφέτος λοιπόν, ύστερα από πολλά χρόνια, βρεθήκαμε σε μία άλλη αίθουσα, εξίσου φιλόξενη, αυτή της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών της οδού Γενναδίου.
Πάντα σε συνεργασία με τους «Φιλοτελιστές των Αθηνών» και πάντα με την παρουσία φιλοτελιστών και φίλων, την Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015 συνεορτάσαμε την κοπή της βασιλόπιτας σε χαρούμενη ατμόσφαιρα και με καλή διάθεση.
Η γιορτή διανθίστηκε και πάλι με ομιλία του Π. Λεούση, αυτή τη φορά με θέμα Η γέννηση του κινηματογράφου και η χολυγουντιανή του καταξίωση. Η ομιλία τεκμηριώθηκε φιλοτελικά με πλούσιο ταχυδρομικό υλικό και συνοδεύτηκε με προβολή σε οθόνη αποσπασμάτων από ταινίες που έχουν χαρακτηριστεί ορόσημα για την ιστορία του κινηματογράφου. Αλλά και η ύπαρξη πιάνου στην όμορφη αίθουσα συνέβαλε στην ευχάριστη ατμόσφαιρα της βραδιάς, καθώς έδωσε την δυνατότητα στον ομιλητή  να παίξει  γνωστές μελωδίες από κινηματογραφικές ταινίες που άφησαν εποχή.
Νικήτρια του νομίσματος της πίτας και του αντίστοιχου δώρου ήταν η κ. Ιωάννα Αποστολοπούλου, σύζυγος του γνωστού φιλοτελιστή και μέλους μας Βασίλη Αποστολόπουλου.
Όπως πάντα, η βραδιά έκλεισε με μικρό δείπνο και ένα ποτήρι κρασί.

Τη γιορτή μας τίμησαν και πάλι πολλοί φιλοτελιστές και φίλοι 

 

Από την ομιλία του Π. Λεούση με θέμα
"Η γέννηση του κινηματογράφου και η χολιγουντιανή του καταξίωση"
.

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 2016

Για μια ακόμη χρονιά, ο Σύλλογός μας και ο αδελφός Σύλλογος "Φιλοτελιστές των Αθηνών" συνεργάστηκαν και διοργάνωσαν από κοινού τη γιορτή της πρωτοχρονιάτικη πίτας στην όμορφη και φιλόξενη αίθουσα τελετών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών της οδού Γενναδίου.
Παρά τις "απειλές" των μετεωρολογικών δελτίων για τα χειρότερα, απόμεινε μόνο το τσουχτερό κρύο για να αποτρέψει αρκετούς φίλους μας από του να συνεορτάσουν μαζί μας. Παρά ταύτα, η ευρύχωρη αίθουσα ήταν σχεδόν γεμάτη, η ατμόσφαιρα χαρούμενη και εορταστική και η επιτυχία της βραδιάς αναμφισβήτητη.
Τη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Πρόεδροι και Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων αθηναικών φιλοτελικών σωματείων, φιλοτελιστές και φίλοι των δύο Συλλόγων.
Αισθητή ήταν η απουσία εκπροσώπησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Η γιορτή διανθίστηκε και πάλι με ομιλία του προέδρου Π. Λεούση. Αυτή τη φορά το θέμα ήταν "Η γέννηση και η εξέλιξη του μιούζικαλ μέσα από τα γραμματόσημα". Η ομιλία τεκμηριώθηκε φιλοτελικά με πλούσιο ταχυδρομικό υλικό και συνοδεύτηκε με προβολή σε οθόνη χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από ταινίες σε βίντεο, προκαλώντας τις αναμνήσεις των παρευρισκομένων.
Αλλά και η ύπαρξη πιάνου στην όμορφη αίθουσα συνέβαλε στην ευχάριστη ατμόσφαιρα της βραδιάς, καθώς έδωσε την δυνατότητα στον ομιλητή να αρχίσει τη βραδιά με τη σύνθεσή του "Ύμνος στο γραμματόσημο" και να παίξει γνωστές μελωδίες από μιούζικαλ που άφησαν εποχή.
Νικητές των δύο "νομίσματων" της πίτας (εφέτος έγινε με κλήρωση) και των αντίστοιχων δώρων ήταν ο κ. Δημήτρης Αετουδάκις, Μέλος του ΔΣ της Παγκρητίου Ενώσεως, και η κ. Μαρίνα Πολυχρονίδου. Το πρώτο δώρο ήταν το λεύκωμα "Μουσική Θέατρο Χορός στον Ελληνικό και Κυπριακό Φιλοτελισμό" του Π. Λεούση και το δεύτερο μία σειρά "proof" νομισμάτων, προσφορά του γνωστού εμπόρου γραμματοσήμων και μέλους του συλλόγου μας κ. Γιώργου Χατζηθεοδωρίδη.
Όπως πάντα, η βραδιά έκλεισε με μικρό δείπνο, μερικά ποτήρια κρασί και ευχές για "και του χρόνου"!

Η στιγμή της κοπής της Βασιλόπιτας

 

Από την ομιλία του Π. Λεούση με θέμα "Η γέννηση και η εξέλιξη του μιούζικαλ μέσα από τα γραμματόσημα"